Hur minskar jag mitt matavfall??

Mitt bästa tips till att inte slänga mat är att undvika att hänga upp sig så mycket på datumet!

 

Bara för att grädden går ut 15 maj behöver det inte betyda att jag inte kan använda den idag 17 maj.  

 

Eftersom jag använder mat från gården i form av mjölk, kött, frukt, bär, rotfrukter och grönsaker har det bara blivit självklart för mig. Jag använd sunt förnuft och tar hjälp av ögon, smak och luktsinne för att veta om maten fortfarande går att äta eftersom det inte står något bäst före datum på till exempel en kanna med mjölk jag hämtat i mjölktanken på gården förra veckan.  Och det har jag ju också tagit med mig till att använda på den maten jag köper.

Blir man duktig på detta förstår man också att datumen på mat köpt i butik är satt med god marginal och i verkligheten håller mycket längre, så börja se, smaka och lukta för det är både hållbart och bra för din plånbok.

  

 

Gurkan ser kanske väldigt tråkig ut men skär man bara bort det tråkiga är den fortfarande användbar.  

 

Att ta vara på rester är ju också att inte slänga mat. Och ett tips ifrån mig om hur man kan ta till vara på rester måste ju vara en bondomelett. De kan verkligen se olika ut och jag tycker det man ska tänka på är att blanda det man tycker passar ihop och är gott. 

Dagens kylskåpsrester.

 

Så min bondomelett från kylskåpet denna gång blir, 6 stycken ägg, 1 korv och champinjoner som blivit kvar efter grillning, 2 kokta potatisar, 2 tomater, en skvätt mjölk och 1 liten gul lök. Toppade sen omeletten med persilja från köksträdgården. Detta är verkligen något jag kan rekomendera, googlar du påbondomelett kan du får fler tips på vilka rester du kan blanda i.                    

 

 

Min bondomelett gjord på förra veckans rester...  

 

Du kan läsa mer om hur man kan leva mer hållbart på  ikea.se/hållbaraihop

 

(i samarbete med IKEA) 

En kommentar publicerat i Vardag
Taggar: bondeomelett, hållbaraihop, ikea, matavfall
#1 - - Charlie CS- Kulturtanten som älskar att cramas:

Jag tycker det är jättesvårt det där med matavfall. Blir så lätt att man sparar lite eller blir tvungen att släng bara någon liten grej som snart blir många grejer. Jag hittade ett instagram som heter @soosadtoseeyougo, han fotar allt han slänger. Men det är bra att bli mer medveten om hur mycket man slänger.