Att minska sitt batteriavfallet

Jag är verkligen inte någon stor användare av batterier och de få jag använder varje år som är till en GPS och tv-fjärrkontrollen. Jag samlar dem i en burk under diskbänken för att lämna in på vår miljöstation i byn. Oftast är det ju några enkla billiga som man köper när dom väl behövs och som inte alls håller länge, vilket gör att jag som inte använder så många faktiskt köper fler än vad jag borde.    

 

Jag är på väg att bli småbarnsförälder och är det något jag minns så är det ju att det gick åt väldigt mycket batterier när jag var barn till leksaker och spel. Så för att vara steget före ska jag skaffa mig laddningsbara batterier med laddare för att leva mer hållbart. (Stryk det sista om att lämna in laddningsbara batterier, de klarar 1500 laddningar, så det tar lång tid innan man behöver lämna in några tänker jag?)

    

 

Ett laddningsbart batteri kan laddas upp till 1500 gånger. Engångsbatterier slängs direkt efter första användningen. Om alla gick över till laddningsbara batterier skulle vi kunna minska batteriavfallet i Sverige med 80%. Vi skulle då spara batteriavfall motsvarande 2880 ton och även massvis av andra resurser”

Du kan läsa mer om hur man kan leva mer hållbart på ikea.se/hållbaraihop

 


(i samarbete med IKEA) 

#1 - - Christer:

Hur är det med batterier till hörselskydden du har (i vloggen)? Tittade på Peltor WS Workstyle hos prisjakt och omdömena verkar vara att det går åt batterier (AAA) snabbare än smör i solsken. Eller så har de som skriver glömt medhörnings-funktionen på.

En nackdel med laddningsbara batterier är att spänningen är bara upp till 1,2 volt istället för 1,5 volt i alkaliska. Vissa prylar kräver en så hög spänning att det rätt så snart har förbrukat laddningen så spänningen sjunkit under gränsen och det alltså finns energi kvar i det men för låg spänning.
Tror tidiga Peltor WS Alert XP hade problem med det.

Men visst har laddningsbara blivit bättre. Vanliga NiMH har ju haft rätt hög självurladdning (att lämna dem i en fjärrkontroll en längre tid går nog inte) men det vissa kallar NiMH2 och andra kallar förladdade/använda direkt håller emot självurladdning mycket bättre (ser att det står så på IKEAS batterier).

Svar: Det är en laddare till peltorlurarna som man sätter in i sidan. 👍🏼 den gamla sortens vet jag mycket väl hur man fick bytta batterier på men såna har jag inte haft på många år utan provar dessa laddningsbara nu.
Elin Svärdh