Att leva mer hållbart

Är det någonting jag verkligen brinner för så är det ju närproducerat. Och nu tänkte jag ge er mina tips på hur jag tänker när det gäller närproducerat och vad jag gör för val för att leva mer hållbart.

 

Välj närproducerat kött från svenska gådar 

Om ni ska tänka som jag så vill jag att ni ska tänka Svenskt! Att få ner importen av mat och transporten av den hit är verklige att tänka hållbart. Sverige är verkligen ett land där vi kan producera mat då verkligen har koll på hur den produceras fram och ett väldigt stor plus är att vi har massor med vatten. Vi ska verkligen vara glada för vi bor i ett land med rikligt av grundvatten. Och ju mer vi efterfrågar svensk mat ju mer kan vi utnyttja resurserna som verkligen vårat land har och med det leva mer hållbart.  

 

 
 
 

Nu har jag ju en fördel som lever och arbetar på en gård som både har kött och mjölk så att jag själv kan försörja mig med det under hela året. Men hade jag inte tillgång till det så skulle jag ta reda på närmaste gård som säljer kött av nöt, gris, eller får då det är mer vanligt att man kan köpa köttlådor direkt ifrån bonden nuförtiden och mer närproducerat än så kan du ju inte få det utan att vara bonde. Mitt sista alternativ är att läsa på i köttdisken i affärerna och bli trygg med vilka produkter som verkligen är uppfödda, slaktade och paketerade i Sverige.

 
Hur en odlingsbänk ser ut i växthuset 

Det är samma sak med mejeriprodukter. Läs på om vad som är dina lokala mejeri och köp produkter därifrån som mjölk, ostar, fil, och yoghurt. Detta gäller ju också kyckling och ägg. Du kanske till och med har en granne som har höns där man kan åka och köpa ägg, inte bara ett hållbart tänk utan också en trevlig upplevelse.

 

 
Potatis i hinkar i växhuste för rekordtidig skörd 
 
 

När det kommer till grönt kan man säga att min sambo och jag hoppade utlandsresan (också väldigt hållbart tänkt) och köpte ett odlingtält istället eller ett odlingsväxthus kanske vi ska säga att det heter. För att nästan under hela året kunna odla grönt till vårat självhushåll som verkligen är närproducerat. Vi har redan färdiga kryddor, rädisor och salad i växthuset och snart till och med potatis och jordgubbar och då är vi bara i början av maj och bor i zon 5.

Rädisor i odlingsbänk i odlingsväxthus i maj  

 

Att odla är egentligen inte svårt. Det gäller allt läsa på lite och sen prova sig fram och se vad som funkar och passar dig. Till exempel som min sambo och jag provade första året att odla mycket i hinkar. I år kommer vi att satsa på att ha flera odlingsbänkar istället som är lättare att arbeta med och vattna. Att odla så mycket man kan själv är inte bara hållbart och närproducerat utan det är också en smak och matupplevelse och dessutom ger det livskvalité

 

Uppbyggnaden av odlingsväxthus 
 

Känner du inte att gröna fingra är något för dig är det samma sak där kolla upp om du har någon gård nära dig som säljer grönsaker eller kolla om det säljs på torget i din stad. Annars är det samma sak där läs på i affären var ditt frukt och grönt kommer ifrån.          

Du kan läsa mer om hur man kan leva mer hållbart här på  ikea.se/hållbaraihop  Och har du inte tillgång till livet på landet som jag så finns det tips på hur du odlar  i stan.  

        

(i samarbete med IKEA) 

#1 - - Anonym:

Var har ni köpt växthuset 😊? Hälsn Lena

#2 - - Pia:

Så himla härliga bilder på kossorna! :)